8-13 yaş arası ilkokul ve ortaokul öğrencileri için düzenlenen “Denizlerin Mirası Atölye Çalışması,” okyanuslar ve sualtı kültür mirasına dair farkındalık kazandırmayı amaçladı. Galatasaray Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Avrupa Araştırmacılar Gecesi kapsamında düzenlenen bu etkinlik, çocukların denizlerin korunması ve sürdürülebilirliği konusunda bilinçlenmesini hedefliyor.
27-28 Eylül 2024 tarihlerinde Saray Binası'nda gerçekleştirilen atölye çalışması, 13:00-15:00 saatleri arasında yapıldı. Etkinlik öncesi, öğrencilerin kayıt işlemleri velilerinin gözetiminde tamamlandı. Etkinliğin açılışında öğrencilerle tanışma seremonisi yapılarak Science in Blue projesinin amacı ve atölyenin içeriği hakkında kısa bir bilgilendirme verildi.
Atölye sırasında öğrencilerin okyanus ve sualtı kültür mirasına dair bilgi seviyelerini ölçmek için test soruları dağıtıldı ve sonrasında bu sorular topluca çözüldü. Kısa bir ikram arası sonrası, öğrencilere okyanuslar, denizlerin özellikleri, sualtı kültür mirası ve korunmasının önemi hakkında detaylı bir sunum yapıldı. Etkinlik sonunda ise öğrenciler, sembolik hazine sandıklarını açarak küçük hediyelerine kavuştu.
Malatya’dan iki, İstanbul’dan on sekiz öğrenci olmak üzere toplam 20 kişinin katılım sağladığı bu özel atölye çalışması ile çocuklara okyanusların ve sualtı kültür mirasının geleceğimiz için taşıdığı kritik önem aktarıldı. Öğrencilere bu konularda önemli bilgiler sunulurken, denizlerin korunması ve sürdürülebilirliğine dair bir bilinç oluşturuldu.